Wash the octopus, remove films and dry. Peel the onions and garlic. Prepare a baking dish.
Помойте осьминога, очистите от пленок и обсушите. Лук и чеснок очистите от шелухи. Подготовьте форму для запекания.
Season the octopus and place in the center of a baking sheet lined with foil. Add onion, cut into 4 parts, and chopped garlic. Season with a couple of bay leaves and pour over dry red wine.
Поперчите осьминога, выложите на центр противня, застеленного фольгой. Добавьте лук, разрезанный на 4 части, и измельченный чеснок. Приправьте парой листочков лаврового листа и полейте сухим красным вином.
Proceed to wrapping the octopus in foil, try to make sure that the octopus is hidden in the foil without a single gap, otherwise it will not be saturated with juice during baking, but will dry out from the evaporation of the liquid. Preheat the oven to 200°C and place the dough there for 30 minutes.
Переходите к оборачиванию осьминога в фольгу, постарайтесь сделать так, чтобы осьминог был спрятан в фольгу без единого зазора, иначе он будет не пропитываться соком во время запекания, а сохнуть от испарения жидкости. Разогрейте духовку до температуры 200 °С и поместите туда заготовку на 30 минут.
Serve baked octopus in wine-garlic sauce with a light salad or olive oil and lemon juice dressing.
Запеченного осьминога в винно-чесночном соусе подавайте с легким салатом или заправкой из оливкового масла с лимонным соком.