Rinse the cereal and let the water drain on a sieve. Pour boiling water over poppy seeds for 1 hour, then drain off excess water. Rinse the raisins and also add hot water. Dry the nuts in a frying pan and chop.
Крупу промойте и дайте стечь воде на сите. Мак залейте кипятком на 1 час, затем лишнюю воду слейте. Изюм промойте и тоже залейте горячей водой. Орехи подсушите на сковороде и измельчите.
Pour water into a saucepan and place on fire. When it boils, add the cereal, add salt, stir, reduce heat and cook for 10 minutes.
В кастрюлю налейте воду и поставьте на огонь. Когда закипит, положите крупу, подсолите, перемешайте, убавьте огонь и варите 10 минут.
Place 1 tbsp poppy seed in a mortar. and grind, adding a little boiling water.
В ступку кладите мак по 1 ст.л. и перетирайте, добавив немножко кипятка.
Add grated poppy seeds, steamed raisins and honey to the porridge. Stir, wrap the pan in a towel and let stand.
В кашу добавьте протертый мак, распаренный изюм и мед. Перемешайте, укутайте кастрюлю в полотенце и дайте постоять.
Place the kutia in a beautiful clay plate and sprinkle with nuts. Serve it with a bowl of dried apples and pears. Start eating after the first star, as they did in the old days.
Кутью положите в красивую глиняную тарелку и посыпьте орешками. К ней подайте узвар из сухих яблок и груш. Начинайте есть после первой звезды, как это делали в старину.