Prepare all the necessary ingredients for the future dish. Warm the milk to room temperature. Soak the cauliflower in salted water for about 10 minutes and separate it into florets.
Подготовьте все необходимые ингредиенты для будущего блюда. Подогрейте молоко до комнатной температуры. Замочите цветную капусту в подсоленной воде примерно на 10 минут и разделите ее на соцветия.
Fill a saucepan with 2 liters of water and place on fire. Add salt to boiling water and add cabbage florets. After boiling again, allow the cabbage to cook for 3 minutes until it is half cooked. Remove from heat and rinse with cold running water.
Наберите в кастрюлю 2 литра воды и поставьте на огонь. В кипящую воду добавьте соль, опустите соцветия капусты. После повторного закипания дайте капусте 3 минуты дойти до состояния полуготовности. Снимите с огня и промойте проточной холодной водой.
To prepare the sauce, melt 50 g of butter, stir in wheat flour, and, continuing to stir, fry this mass for 3-5 minutes until golden brown. Next, pour in the preheated milk and stir until all lumps disappear. Bring the mixture to a boil and, stirring constantly over medium heat, cook for a few more minutes until thickened. Add 2/3 of the grated cheese, ground black pepper, nutmeg and salt to taste to the prepared mixture.
Для приготовления соуса растопите 50 г сливочного масла, вмешайте в него пшеничную муку, и, продолжая помешивать, обжаривайте данную массу в течение 3-5 минут до золотистого вида. Далее влейте заранее разогретое молоко и мешайте до исчезновения всех комочков. Доведите смесь до кипения, и, постоянно помешивая на среднем огне, варите еще несколько минут до загустения. В приготовленную смесь добавьте 2/3 натертого сыра, черный молотый перец, мускатный орех и соль по вкусу.
Take a baking dish and layer the ingredients all over the dish: 1/3 of the sauce - cauliflower - remaining sauce. Separately, combine the remaining cheese and breadcrumbs and sprinkle on the dish. Place a small amount of butter on top of the dish and place in the oven for 20-25 minutes at a temperature of 175 °C.
Возьмите форму для запекания и выкладывайте слоями ингредиенты по всей форме: 1/3 часть соуса - цветную капуста - оставшийся соус. Отдельно соедините оставшийся сыр и сухари для панировки и присыпьте блюдо. Небольшое количество сливочного масла поместите сверху на блюдо и отправьте в духовую печь на 20-25 мину с температурным режимом 175 °С.
Serve vegetable gratin as a side dish for meat, sprinkling the dish with chopped herbs.
Подавайте овощной гратен в качестве гарнира к мясу, присыпав блюдо измельченной зеленью.