Recipes / Crumbled rice kutia with honey Рассыпчатая рисовая кутья с медом
Kutia is a ritual dish among Russians, Belarusians, Ukrainians, Poles and other peoples, which was traditionally prepared for funerals of the dead. It was consecrated in the church, then brought home, eaten by ourselves and treated to neighbors so that they would remember the soul of the deceased. Also, kutya was always placed on the table on Christmas Eve. It was cooked from grains, such as wheat or barley, with the addition of cranberries, nuts and honey. This tradition is still alive.
Кутья — обрядовое блюдо народов России, Белоруссии, Украины, Польши и ряда соседних культур, которое традиционно готовили на поминки в память умерших. Ее освящали в храме, после чего приносили домой, ели сами и угощали соседей, чтобы они помянули душу усопшего. Нередко кутью ставили на стол и в рождественский сочельник. Готовили из злаков, например пшеницы или ячменя, добавляя клюкву, орехи и мед. Эта традиция сохраняется и по сей день.
Steps / Шаги:
Rinse the rice several times. Wash the raisins and pour boiling water over them while the rice is cooking. Then drain the water and pat the raisins dry with a paper towel. Choose steamed rice, it will make the kutya crumbly.
Рис несколько раз промойте. Изюм помойте и залейте кипятком, пока варится рис. Затем воду слейте, а изюм промокните бумажным полотенцем. Рис выбирайте пропаренный, с ним кутья будет рассыпчатой.
Pour water over the rice and let it cook. Stir at first so it doesn't stick to the bottom. Then reduce the heat to low and cook for exactly 15 minutes. The lid on the pan should be slightly moved to one side to prevent water from running out.
Рис залейте водой и поставьте вариться. Поначалу мешайте, чтобы не приставал ко дну. Затем уменьшите огонь до минимума и варите ровно 15 минут. Крышка на кастрюле должна быть слегка сдвинута набок, чтобы вода не выбегала.
Add raisins and honey to the finished dish, stir and immediately place in a suitable, beautiful deep plate. Cover the kutya with a linen napkin so that it cools, but does not get windy.
В готовое блюдо добавьте изюм и мед, размешайте и сразу выложите в подходящую красивую глубокую тарелку. Накройте кутью льняной салфеткой, чтоб она остывала, но не заветрилась.
The finished kutia can be decorated with nuts, candied fruits, and sweets.
Готовую кутью можно украсить орешками, цукатами, конфетами.