Peel the onion and cut into several pieces. Slice the lamb and grind through a meat grinder along with the onion. Wash the grape leaves and place in boiling salted water until the color changes. Then place them on a tray. Rinse the rice and boil until half cooked. Wash the greens and chop with a knife. Chop the garlic finely.
Луковицу очистите и нарежьте на несколько частей. Баранину нарежьте и прокрутите через мясорубку вместе с луком. Листья винограда помойте и положите в кипящую подсоленную воду до изменения цвета. Затем выложите их на поднос. Рис промойте и отварите до полуготовности. Зелень помойте и измельчите ножом. Чеснок нарежьте мелко.
Salt the minced lamb, add spices, chopped herbs, garlic, rice and 50 ml of water. Mix everything, the minced meat should be slightly moist.
Фарш из баранины посолите, добавьте специи, измельченную зелень, чеснок, рис и 50 мл воды. Все перемешайте, фарш должен быть слегка влажным.
Place 1 tbsp on the matte underside of the grape leaf. minced meat, fold the edges of the sheet, then roll it up. Repeat this with each sheet until you run out of minced meat.
На матовую изнаночную сторону виноградного листа положите 1 ст.л. фарша, загните края листа, потом сверните рулетиком. Повторите так с каждым листом, пока не закончится фарш.
Place the plate upside down at the bottom of the pan in which the dolma will be cooked so that the dolma does not burn. Next, place the entire dolma tightly around the plate, and then on top of it.
На дно кастрюли, в которой будет готовиться долма, положите тарелку вверх дном, чтоб долма не пригорела. Далее вокруг тарелки, а потом и поверх нее выложите плотно всю долму.
Place a few pieces of butter on top and cover with a second plate upside down so that the dolma does not float. Fill with water to the level of the top row, bring to a boil and simmer over low heat for 40-60 minutes.
Сверху положите несколько кусочков сливочного масла и накройте второй тарелкой вверх дном, чтобы долма не всплывала. Залейте водой до уровня верхнего ряда, доведите до кипения и варите на маленьком огне 40-60 минут.
Serve hot dolma with matsoni-based sauce with herbs and garlic.
Горячую долму подавайте с соусом на основе мацони с зеленью и чесноком.