Peel the roasted peanuts and get rid of spoiled nuts.
Очистите жареный арахис от кожуры, избавьтесь от подпорченных орехов.
Pour sugar into a saucepan of a suitable size and fill it with water. Place the dishes on the fire and cook for 5-7 minutes without stirring the sugar. It should melt on its own and mix with water, turning into sugar syrup.
В сотейник подходящего размера высыпьте сахар и залейте его водой. Поставьте посуду на огонь и варите 5-7 минут, не размешивая сахар. Он должен сам растопиться и перемешаться с водой, превратившись в сахарный сироп.
Continue cooking the resulting syrup for another 5-7 minutes until it turns a bright amber color. Do not stir the syrup; shake the saucepan periodically to distribute the temperature evenly.
Продолжайте варить получившийся сироп еще 5–7 минут до яркого янтарного цвета. Сироп не перемешивайте, периодически встряхивайте сотейник для равномерного распределения температуры.
At the same time, put the cream on the stove in another bowl. Once they boil, remove them from the heat. Then pour the hot cream into the sugar syrup in a small stream, as the liquid will increase in size. Mix everything well with a whisk or mixer on low speed. Add the butter there and mix everything again.
В это же время в другой посуде отправьте на плиту сливки. Как только они вскипят, снимите их с огня. Затем порционно влейте горячие сливки в сахарный сироп небольшой струйкой, поскольку жидкость увеличится в размерах. Хорошо перемешайте все венчиком или миксером на слабых оборотах. Отправьте туда же сливочное масло и снова все перемешайте.
Season the mixture with salt and simmer over low heat for about 5 minutes, stirring continuously. Add peeled peanuts to the finished caramel and mix thoroughly. When the caramel has cooled slightly, pour it onto a baking sheet lined with parchment and let it cool completely and set. After that, cut into cubes.
Приправьте смесь солью и варите на слабом огне примерно 5 минут, непрерывно помешивая. В готовую карамель добавьте очищенный арахис и тщательно перемешайте. Когда карамель чуть остынет, вылейте ее на противень, застеленный пергаментом, дайте полностью остыть и застыть. После этого нарежьте на кубики.
Homemade caramel can be used as a filling for pies and a snack for pancakes, or as an independent dessert, served with hot tea or coffee.
Домашнюю карамель можно использовать как начинку для пирогов и закуску к блинам, так и в виде самостоятельного десерта, подав его к горячему чаю или кофе.