Soak the leaves in water to prevent them from becoming too sour. Wash the beef, remove excess fat and films, and grind in a meat grinder. Wash the rice and pour boiling water over it to swell. Peel the onion and chop as finely as possible. Rinse the cilantro and chop with a knife. Wash dried fruits.
Листья замочите в воде, чтобы не были слишком кислыми. Говядину помойте, удалите лишний жир и пленки, перекрутите на мясорубке. Рис помойте и залейте кипящей водой для набухания. Лук очистите и нарежьте как можно мельче. Кинзу ополосните и измельчите ножом. Сухофрукты помойте.
Fry the onion in vegetable oil. Add rice, herbs and fried onions to the minced meat. Season with salt, add suneli hops, pepper and salt.
Лук обжарьте на растительном масле. К фаршу добавьте рис, зелень и обжаренный лук. Посолите, добавьте хмели-сунели, перец и соль.
Wrap the minced meat in leaves. You need to add a little minced meat, since the dolma is not cut, but placed in your mouth whole.
Заверните фарш в листья. Фарша надо класть немного, так как долму не режут, а кладут в рот целиком.
Place a layer of leaves on the bottom of the pan to prevent the dish from burning. Next, pack the dolma tightly, adding dried apricots and prunes.
На дно кастрюли положите слой листьев, чтобы блюдо не пригорело. Далее плотно укладывайте долму, добавляя курагу и чернослив.
Fill the dolma with tomato juice, you can add water or broth so that the liquid reaches the top row. Place the pan on the stove and cook over low heat for 1 hour.
Залейте долму томатным соком, можно добавить воды или бульона, чтобы жидкость доходила до верхнего ряда. Поставьте кастрюлю на плиту, готовьте на небольшом огне 1 час.
Serve dolma with traditional fermented milk sauce, to which herbs, cinnamon, garlic and other spices are added.
Подавайте долму с традиционным кисломолочным соусом, в который добавляется зелень, корица, чеснок и другие специи.