Wash and peel the potatoes. Measure and weigh out the ingredients needed for the gratin. Wash and dry the herbs and vegetables you plan to use for garnishing.
Помойте и очистите от кожуры картофель. Отмерьте и отвесьте необходимые продукты для гратена. Помойте и обсушите зелень и овощи, которые вы планируете использовать для украшения.
Cut the potatoes into thin slices. Cover a baking sheet with foil and place the potatoes in the first layer, completely covering the bottom. Sprinkle it with salt, pepper and oregano.
Картофель нарежьте тонкими слайсами. Противень застелите фольгой, первым слоем уложите картофель, полностью закрыв дно. Посыпьте его солью, перцем и орегано.
Pour cream over potatoes. Sprinkle grated cheese on top. Then lay out the second layer in the same way.
Залейте картофель сливками. Сверху посыпьте тертым на крупной терке сыром. Затем таким же образом выложите второй слой.
Place the gratin in an oven preheated to 190 degrees for 25 minutes. After this, sprinkle the remaining grated cheese on top of the dish, increase the temperature to 210 degrees and keep in the oven until the cheese melts.
Отправьте гратен в разогретую до 190 градусов духовку на 25 минут. После этого посыпьте блюдо сверху оставшимся тертым сыром, увеличьте температуру до 210 градусов и подержите в духовке, пока не расплавится сыр.
Place the gratin on serving plates. Garnish with chopped tomato slices. Add a sprig of dill or parsley.
Выложите гратен на порционные тарелки. Украсьте нарезанными дольками помидора. Положите веточку укропа или петрушки.