Wash and peel the potatoes. Peel and wash the onions and garlic. Cut the potatoes into thin slices and cover with cold water for 30 minutes.
Помойте и очистите картофель. Очистите и помойте лук и чеснок. Картофель нарежьте тонкими кружочками и залейте холодной водой на 30 минут.
Cut the onion into small cubes, the bacon into small strips, grate the cheese on a coarse grater, and the garlic on a fine grater. Finely chop the parsley.
Лук порежьте мелким кубиком, бекон - некрупными полосками, сыр натрите на крупной терке, а чеснок – на мелкой. Мелко порубите петрушку.
Drain the potatoes, cover with cold water, add Provençal herbs, salt and cook for 7 minutes after boiling.
Слейте воду с картофеля, залейте холодной водой, добавьте прованские травы, соль и поставьте вариться - 7 минут после закипания.
Cook the bacon over high heat for 2 minutes, then add the onion and cook for 1 minute. After this, add the garlic to the bacon and onions for 30 seconds, and then pour in the cream. After boiling, reduce heat and simmer for 2-3 minutes.
Пожарьте бекон 2 минуты на сильном огне, затем добавьте к нему лук и жарьте его 1 минуту. После этого отправьте к бекону и луку чеснок на 30 секунд, а затем влейте сливки. После закипания убавьте огонь и тушите 2-3 минуты.
Pour the sauce from the frying pan over the potatoes, add parsley and stir. Then transfer to a plate or baking sheet and place in an oven preheated to 200 degrees for 25-30 minutes. Sprinkle the dish with cheese and leave in the oven for another 5-7 minutes. If the gratin dish is glass, do not preheat the oven, then extend the cooking time by 10-15 minutes.
Вылейте соус со сковороды к картофелю, добавьте петрушку, перемешайте. Затем переложите на блюдо или противень и отправьте в разогретую до 200 градусов духовку на 25-30 минут. Посыпьте блюдо сыром и оставьте в духовке еще на 5-7 минут. Если форма для гратена стеклянная, заранее духовку не разогревайте, тогда время приготовления продлите на 10-15 минут.
Cut the bacon gratin into neat pieces and serve in portions on a plate. Garnish it with a sprig of parsley or basil. Place cherry tomatoes, tomato slices or thinly sliced peppers in a circle or on the side.
Нарежьте гратен с беконом аккуратными кусками и подавайте порционно на тарелке. Украсьте его веточкой петрушки или базилика. Выложите по кругу или сбоку помидоры черри, слайсы томатов или тонко нарезанный перец.