Clean the mushrooms from particles of soil and debris and rinse several times under running water. Leave small honey mushrooms whole; cut off the stems of large specimens. Peel the garlic and chop it into small pieces. Wash dill umbrellas, cherry and currant leaves, horseradish root and dry on paper towels. Prepare sterilized jars and nylon lids.
Грибы очистите от частиц земли, мусора и несколько раз промойте под проточной водой. Мелкие опята оставьте целыми, у крупных экземпляров отрежьте ножки. Чеснок очистите, некрупно нарежьте. Зонтики укропа, листья вишни, смородины, корень хрена вымойте, обсушите на бумажных полотенцах. Приготовьте стерилизованные банки и капроновые крышки.
Boil the honey mushrooms. Place the mushrooms in a large enamel pan, add water, add a little salt and cook from the moment of boiling for 25-30 minutes. Then drain in a colander.
Отварите опята. Грибы сложите в большую эмалированную кастрюлю, залейте водой, добавьте немного соли и варите с момента закипания 25-30 минут. Затем откиньте на дуршлаг.
Salt the mushrooms. Place honey mushrooms in layers in a deep saucepan, sprinkling each layer with salt. Add garlic, bay leaf, peppercorns, dill umbrellas, currant and cherry leaves. Place a plate on top and put pressure on it. Place the workpiece in a cool place for at least 2 weeks.
Засолите опята. В глубокую кастрюлю выложите слоями опята, пересыпая каждый слой солью. Добавьте чеснок, лавровый лист, перец горошком, зонтики укропа, листья смородины и вишни. Сверху положите тарелку и поставьте на нее гнет. Поставьте заготовку в прохладное место минимум на 2 недели.
Send honey mushrooms for storage. After 2 weeks, transfer the honey mushrooms to sterilized jars, close with nylon lids and store in the basement or refrigerator.
Отправьте опята на хранение. Через 2 недели переложите опята в стерилизованные банки, закройте капроновыми крышками и отправьте на хранение в подвал или холодильник.
Serve salted mushrooms with boiled potatoes.
Подавайте соленые опята с отварным картофелем.