Prepare all the ingredients for Adyghe gingerbread. Sift the flour. Prepare a bowl for kneading dough.
Приготовьте все ингредиенты адыгейских пряников. Просейте муку. Приготовьте посуду для замеса теста.
Put salt in sour cream (cream or milk), pour in water at a temperature of 85 degrees, stir. Pour the mixture into the flour and knead into an elastic dough. Leave it for 25 minutes.
В сметану (сливки или молоко) положите соль, влейте воду температурой 85 градусов, размешайте. Вылейте смесь в муку и замешайте эластичное тесто. Отставьте его на 25 минут.
Divide the dough into 16 parts, roll each into a thin flat cake up to 18 cm. Place 2 tsp on half. grated Adyghe cheese with salt. Cover with the other half and press the edges together. Trim off excess dough.
Тесто разделите на 16 частей, каждую раскатайте в тонкую лепешку до18 см. На половину выложите 2 ч.л. натертого адыгейского сыра с солью. Накройте второй половиной и сдавите края. Лишнее тесто обрежьте.
Fry the halyuzhi in a large amount of hot vegetable oil over medium heat. To make them bubbly, pour oil from the frying pan over them, turning them on both sides. You can also freeze unfried halyuzhi and use it when needed.
Халюжи жарьте в большом количестве раскаленного растительного масла на среднем огне. Чтобы они получились с пузырьками, поливайте их маслом со сковороды, переворачивая на обе стороны Также нежареные халюжи можно заморозить и использовать, когда нужно.
Place the finished halyuzhi first on paper towels to remove excess fat. Transfer to a platter and serve hot or cool, depending on your taste. Add chopped vegetables and herbs.
Готовые халюжи выложите сначала на бумажные полотенца для удаления лишнего жира. Переложите на блюдо и подавайте горячими или остывшими – по вашему вкусу. Положите нарезку овощей, зелень.