Measure and weigh all products according to the recipe. Prepare the container in which you will work with the dough. Also set out a container for preparing the glaze.
Все продукты отмеряйте и взвесьте по рецепту. Приготовьте посуду, в которой будете работать с тестом. Также выставьте емкость для приготовления глазури.
Mix sifted flour (leave 2 handfuls for mixing), sugar, salt and soda. Pour in kefir and oil, knead the dough. It will turn out uncool and sticky. Leave it for 10-15 minutes.
Просеянную муку (2 горсти оставьте для подмешивания), сахар, соль и соду перемешайте. Влейте кефир и масло, замесить тесто. Оно получится некрутое и липковатое. Отставьте его на 10-15 минут.
Cut a piece of dough, dust it with flour, lightly knead it and roll it out into a layer of about 1 cm. Using a glass, squeeze out circles and place on a baking sheet covered with a silicone mat or parchment. Bake gingerbread cookies for 13-15 minutes at 190 degrees. Place them in a deep bowl for glazing.
Отрежьте кусок теста, припылите его мукой, слегка обомните и раскатайте в пласт около 1 см. Рюмкой выдавите кружочки и выложите на противень, покрытый силиконовым ковриком или пергаментом. Выпекайте пряники 13-15 минут при 190 градусах. Сложите их в глубокую миску для глазировки.
Prepare sugar syrup. Boil sugar and water and reduce heat to low. Boil it for 7 minutes. Check the readiness of the syrup by holding a drop of it between your fingers. If there is a short string, the syrup is ready. Pour it over the gingerbread cookies and stir until a characteristic sound appears. Lay them out to dry.
Приготовьте сахарный сироп. Вскипятите сахар с водой и убавьте огонь на минимальный. Уваривайте его 7 минут. Проверьте готовность сиропа, зажав его каплю в пальцах. Если тянется короткая ниточка, сироп готов. Залейте ним пряники и мешайте, пока появится характерный звук. Разложите их на просушку.
Place the gingerbread cookies on a plate or dish. Serve them with tea, coffee or compote. Add raspberries, strawberries, blackberries - according to your taste. Apply the design with chocolate fondant. Cut the lemon into slices.
Пряники выложите на тарелку или блюдо. Подайте их к чаю, кофе или компоту. Положите ягоды малины, клубники, ежевики – по вашему вкусу. Нанесите узор шоколадной помадкой. Нарежьте дольками лимон.