Wash the rice. Peel and wash the onions. Wash and dry all greens. Remove veins and chaff from the meat and wash.
Помойте рис. Очистите и помойте лук. Помойте и обсушите всю зелень. Зачистите от прожилок и плевы мясо, помойте.
Pour water into a large saucepan, add salt, and when it boils, add cabbage forks. Cook, separating the steamed leaves until half cooked. Take them out, cool, trim off the hard veins.
В большую кастрюлю налейте воду, посолите, и когда закипит, опустите вилок капусты. Варите, отделяя пропаренные до полуготовности листья. Достаньте их, остудите, обрежьте твердые жилки.
Pass the beef and lard through a meat grinder. Prepare tomato sauce. To do this, finely chop the onion, fry in vegetable oil until golden brown, add tomato paste and fry for a few more minutes.
Пропустите говядину вместе с салом через мясорубку. Приготовьте томатную подливу. Для этого лук мелко нарежьте, обжарьте на растительном масле до золотистого цвета, добавьте томатную пасту и жарьте еще несколько минут.
Mix minced meat, rice, tomato sauce. Add finely chopped herbs, salt, pepper and spices to taste. Mix everything well.
Фарш, рис, томатную подливу перемешайте. Отправьте к ним мелко нарезанную зелень, соль, перец и специи по вкусу. Все хорошо перемешайте.
Place minced meat on each cabbage leaf and carefully roll it into a cabbage roll shape. Place in a cast iron pot and fill with water. Cover with a lid and cook until tender, 50 minutes.
На каждый лист капусты выкладывайте фарш и аккуратно закручивайте в форме голубца. Сложите в чугунок, залейте водой. Накройте крышкой и варите до готовности 50 минут.
Serve dolma on a platter or in portions. Place sour cream in a bowl. Garnish with sprigs of parsley or dill.
Подавайте долму на блюде или порционно. Поставьте к ней в пиале сметану. Украсьте веточками петрушки или укропа.