Wash the rice. Peel and wash the onions. Grind the meat using a meat grinder. Wash the grape leaves and pour boiling water until the color changes.
Помойте рис. Очистите и помойте лук. Мясо измельчите с помощью мясорубки. Листья винограда помойте, залейте кипятком до изменения цвета.
Add chopped onion and rice to the minced meat. Salt, pepper, add spices, mix everything.
К мясному фаршу добавьте измельченный лук и рис. Посолите, поперчите, всыпьте специи, все вымешайте.
Place the minced grape leaves on the matte side of the leaf and wrap. Place the dolma in a cast iron pot or pan. Place dried apricots and dogwood on top of each layer of dolma.
Фарш в виноградные листья кладите на матовую сторону листа, заверните. Выложите долму в чугунок или кастрюлю. Поверх каждого слоя долмы выкладывайте курагу и кизил.
Pour in tomato sauce, tomato paste diluted with water or finely chopped tomatoes. Pour hot water to cover the dolma. Simmer over low heat for 50-60 minutes.
Влейте томатный соус, разведенную водой томатную пасту или мелко нарезанные томаты. Налейте горячую воду, чтобы она покрыла долму. Тушите на маленьком огне 50-60 минут.
Serve the dolma on a large platter. Place a saucepan with sour cream. To enhance the taste, add chopped garlic and herbs.
Долму подавайте на большом блюде. Поставьте соусницу со сметаной. Для усиления вкуса положите измельченный чеснок и зелень.