Prepare your food. Remove veins and tendons from the meat, wash, dry and pass through a meat grinder. Peel and wash the onions and herbs. Pour boiling water over the grape leaves for a few minutes. Wash the rice and drain the water.
Подготовьте продукты. Мясо зачистите от прожилок и сухожилий, помойте, обсушите и пропустите через мясорубку. Очистите и помойте лук, зелень. Виноградные листья залейте кипятком на несколько минут. Рис помойте и слейте воду.
Add rice, finely chopped onion and cilantro to the minced meat, then add spices or dry herbs and salt and pepper. Mix everything.
Добавьте в фарш рис, мелко нарезанный лук и кинзу, затем всыпьте специи или сухие пряные травы и соль, поперчите. Вымешайте все.
Take the leaves with the matte side. Place minced meat on each sheet, wrap and place in a layer on the bottom of the pan. Scatter a handful of dried fruits on top, and repeat until you run out of leaves and minced meat.
Листья берите матовой стороной. Выложите на каждый лист фарш, заверните и уложите на дно кастрюли слоем. Сверху разбросайте горсть сухофруктов, и так повторяйте, пока не закончатся листья и фарш.
Pour in tomato juice, crushed tomatoes, or dilute tomato paste with water. Add hot water to cover the dolma and place the pan on the fire. After boiling, add salt and cook over low heat for about 60 minutes. Determine readiness by the softness of the leaves.
Влейте томатный сок, перебитые помидоры, или разведите водой томатную пасту. Долейте горячую воду, чтобы она покрыла долму, и поставьте кастрюлю на огонь. После закипания подсолите и варите на маленьком огне около 60 минут. Готовность определите по мягкости листьев.
Place dolma on a plate. Accentuate the mound with dried apricots and prunes from the dish. Garnish with a sprig of greenery. Serve with kefir, low-fat sour cream or matsun.
Выложите долму на блюдо. Подчеркните горку курагой и черносливом из блюда. Украсьте веточкой зелени. Подайте с кефиром, нежирной сметаной или мацуном.