Thaw frozen strawberries on the bottom shelf of the refrigerator. Drain the juice and lightly squeeze the berries. Wash fresh strawberries, separate the leaves and cut into slices. Thaw puff pastry at room temperature according to package instructions.
Замороженную клубнику разморозьте на нижней полке холодильника. Слейте сок, а ягоды слегка отожмите. Свежую клубнику промойте, отделите листья и нарежьте пластинками. Разморозьте слоеное тесто при комнатной температуре согласно инструкции на упаковке.
Make the pie filling. Add sugar to strawberries and stir. Add 2 tbsp. l. with a heap of starch and mix again. Leave the strawberries to soak in the sugar.
Сделайте начинку для пирога. Клубнику засыпьте сахаром и размешайте. Насыпьте 2 ст. л. с горкой крахмала и еще раз перемешайте. Оставьте клубнику пропитаться сахаром.
Roll out the puff pastry. Cover the baking pan with parchment or grease it with vegetable oil so that the cake does not burn and comes out of the pan easily after cooking. Sprinkle the dough with flour and roll it out so that the layer completely covers the mold, and when lowering the dough into it, you get sides 2-3 cm wide. Spread the strawberries evenly over the prepared dough.
Раскатайте слоеное тесто. Форму для выпечки застелите пергаментом или смажьте растительным маслом, чтобы пирог не подгорел и легко выходил из формы после приготовления. Тесто присыпьте мукой и раскатайте так, чтобы пласт полностью накрывал форму, и при опускании теста в нее получились бортики 2-3 см шириной. На уложенном в форму тесте равномерно распределите клубнику.
Decorate the pie with strawberries. Roll out the remaining dough thinly and cut into strips about 1 cm wide. Place the strips on the pie in the form of a mesh and mold the edges of the strips with the edges of the pie.
Украсьте пирог с клубникой. Остатки теста тонко раскатайте и нарежьте на полоски шириной около 1 см. Разложите полоски на пироге в виде сеточки и слепите края полосок с краями пирога.
Bake strawberry layer cake. Beat the egg in a glass with a fork and spread it over the top of the puff pastry, avoiding the filling. Place the pie in a preheated oven at 180 degrees for approximately 35-40 minutes. If the cake looks underbaked, reduce the temperature to 160 degrees and leave for another 15 minutes.
Испеките слоеный клубничный пирог. Взбейте вилкой в стакане яйцо и обмажьте им слоеное тесто сверху, обходя начинку. Поставьте пирог в предварительно разогретую до 180 градусов духовку приблизительно на 35-40 минут. Если пирог выглядит недопеченным, убавьте температуру до 160 градусов и оставьте еще на 15 минут.
Serve the finished strawberry layer cake slightly cooled. Garnish the pie slices with fresh mint and sprinkle with powdered sugar.
Подавайте готовый слоеный пирог с клубникой немного охлажденным. Украсьте кусочки пирога свежей мятой и посыпьте сахарной пудрой.