Rinse the venison thoroughly under running water, remove any films, trim off the fat, and cut into pieces. Soak for 12 hours in water acidified with vinegar in 1 tbsp. 9% vinegar per 1 liter of water). Wash and peel the vegetables. Cut one onion into quarters, cut the rest into half rings, tomatoes into slices, potatoes into large pieces. Wash the greens, pat dry on paper towels and finely chop.
Оленину тщательно промойте под проточной водой, очистите от пленок и срежьте жир, порежьте на куски. Вымочите 12 часов в подкисленной уксусом воде в 1 ст.л. 9% уксуса на 1 л воды). Овощи вымойте и почистите. Одну луковицу разрежьте на четвертинки, остальные нарежьте полукольцами, помидоры – дольками, картофель – крупными кусочками. Зелень вымойте, осбушите на бумажных полотенцах и мелко нашинкуйте.
Boil the venison. Place the meat in a deep pan, add water so that the liquid covers the meat. Place on medium heat and cook for 60 minutes from the moment it boils. Add the peppercorn mixture, bay leaf and onion quarters. Continue cooking for approximately another 60 minutes. Then remove the venison from the broth and cool.
Отварите оленину. Мясо положите в глубокую кастрюлю, залейте водой так, чтобы жидкость покрывала мясо. Поставьте на огонь средней мощности и варите 60 минут с момента закипания. Добавьте смесь перцев горошком, лавровый лист и четвертинки лука. Продолжайте варить приблизительно еще 60 минут. Затем оленину извлеките из бульона, остудите.
Prepare the soup base. Strain the broth, add carrots and potatoes, cook until the vegetables are tender, about 20 minutes.
Подготовьте суповую основу. Бульон процедите, добавьте к нему морковь и картофель, варите до готовности овощей, приблизительно 20 минут.
While the vegetables are cooking, prepare the roast. Heat the oil in a frying pan, fry the onion until golden. Add tomatoes and simmer for 5 minutes.
Пока варятся овощи, приготовьте зажарку. На сковороде разогрейте масло, обжарьте лук до золотистого состояния. Добавьте помидоры и потушите 5 минут.
Combine products. Place pieces of venison into the broth, add roast, season with salt and add herbs. Cook for 10 minutes, then remove from heat.
Соедините продукты. В бульон положите кусочки оленины, добавьте зажарку, приправьте солью и добавьте зелень. Варите 10 минут, затем снимите с плиты.
Place a small amount of lingonberries or red currants on each plate of venison shurpa. Season with sour cream.
Положите в каждую тарелку шурпой из оленины небольшое количество ягод брусники или красной смородины. Заправьте сметаной.