Wash the meat, dry it with paper towels and cut into pieces of any size. Peel the onions and carrots. Cut the onion, carrots and celery into large cubes. Cut the tomato randomly. Squeeze the juice out of the lemon. Separate the white from the yolk.
Мясо вымойте, обсушите бумажными полотенцами и нарежьте кусочками произвольного размера. Лук и морковь очистите. Нарежьте лук, морковь и сельдерей крупным кубиком. Помидор порежьте произвольно. Из лимона выжмите сок. Отделите белок от желтка.
Prepare the meat and vegetables. Heat the oil in a deep saucepan, add the lamb and fry the meat until golden brown, about 10-15 minutes. Add the onion, stir and fry until the onion is golden, about 5-7 minutes. Then add the carrots and celery, stirring constantly, and cook until soft and the liquid has completely evaporated, about 10 minutes. Add flour, mix thoroughly, fry for 1-2 minutes, add tomatoes and ground red pepper.
Приготовьте мясо и овощи. В глубокой кастрюле разогрейте масло, добавьте баранину и обжарьте мясо до золотистой корочки, приблизительно 10-15 минут. Выложите лук, перемешайте и жарьте до золотистости лука, около 5-7 минут. Затем добавьте морковь и сельдерей, постоянно помешивая, обжаривайте до мягкости и полного выпаривания жидкости, приблизительно 10 минут. Добавьте муку, тщательно перемешайте, жарьте 1-2 минуты, добавьте помидоры и красный горький молотый перец.
Make the broth. Pour 1-1.5 liters of water over the vegetables and meat, bring to a boil, add salt, reduce heat and simmer until the lamb is cooked, about 60 minutes.
Сделайте бульон. Залейте овощи с мясом 1-1,5 л воды, доведите до кипения, посолите, уменьшите огонь и варите при легком кипении до готовности баранины, около 60 минут.
Prepare sour cream dressing. Mix sour cream with egg yolk, dilute with lemon juice and a small amount of broth. Pour the mixture into the soup pot and stir thoroughly.
Приготовьте сметанную заправку. Смешайте сметану с яичным желтком, разбавьте соком лимона и небольшим количеством бульона. Влейте смесь в кастрюлю с супом и тщательно перемешайте.
Before serving, sprinkle shurpa with lamb generously with parsley and cilantro.
Перед подачей шурпу с бараниной обильно посыпьте зеленью петрушки и кинзы.