Thaw blueberries. Prepare ingredients so they are at room temperature.
Разморозьте чернику. Приготовьте ингредиенты, чтоб они были комнатной температуры.
Prepare blueberry puree. Add sugar to the blueberries, heat in a ladle and puree with a blender. Next, cook the blueberry puree, stirring, over medium heat for 3 minutes (if the puree remains very liquid, you can add 1 tablespoon of cornstarch), then cool.
Приготовить черничное пюре. Засыпьте чернику сахаром, подогрейте в ковше и перемельчите блендером. Далее варите черничное пюре, помешивая, на среднем огне 3 минуты (если пюре остается очень жидким, можно добавить 1 ст.л. кукурузного крахмала), затем остудите.
Prepare the buttercream. Pour sugar into the cold mascarpone and leave until the sugar gets wet and begins to dissolve. Whip heavy cold cream until stiff peaks form. Gently mix the mascarpone with sugar with a spatula, then add the resulting mass to the whipped cream and mix with a spatula or mixer at low speed.
Приготовьте сливочный крем. В холодный маскарпоне насыпьте сахар и оставьте, чтобы сахар намок и начал растворяться. Жирные холодные сливки взбейте до устойчивых пиков. Аккуратно перемешайте лопаткой маскарпоне с сахаром, затем добавьте полученную массу к взбитым сливкам и перемешайте лопаткой или миксером на малых оборотах.
Assemble the dessert into a mold or bowl. Spread the bottom of the mold with blueberry puree, place pieces of savoiardi biscuits on top, then a layer of butter cream, repeat the layers in this order: blueberry puree - savoiardi - butter cream.
Соберите десерт в форму или креманки. Дно формы намажьте черничным пюре, сверху выложите кусочками печенье савоярди, затем слой сливочного крема, повторите слои в данном порядке: черничное пюре – савоярди – сливочный крем.
Serve dessert garnished with blueberry puree, berries and mint leaves.
Подавайте десерт украсив черничным пюре, ягодами и листьями мяты.