Soak the peas overnight, then rinse and cook until pureed.
Горох замочите на ночь, после промойте и сварите до состояния пюре.
Boil the ham in salted water, remove and let cool. Add chopped potatoes and half a carrot to the broth. Finely chop the onion and remaining carrots, fry in vegetable oil until golden brown.
Окорок сварите в подсоленной воде, извлеките и дайте остыть. В бульон добавьте нарезанные картофель и половину моркови. Мелко нарежьте лук и оставшуюся морковь, обжарьте на растительном масле до золотистого цвета.
Cook the vegetables in the broth until half cooked for 20 minutes, then add the pea puree and fried onions. Add some salt. Separate the cooled ham from the bone, cut into slices and add to the soup. Bring to a boil.
Овощи в бульоне варите до полуготовности 20 минут, затем добавьте гороховое пюре и обжаренный лук. Посолите. Остывший окорок отделите от кости, нарежьте ломтиками и добавьте в суп. Доведите до кипения.
Serve spilled onto plates with finely chopped herbs, croutons and sour cream.
Подавайте разлив по тарелкам, с мелко нарезанной зеленью, гренками и сметаной.