Preheat the oven to 210-220°C. This is necessary, since in an unheated oven the gingerbread cookies do not rise well and cracks form on their surface.
Поставьте духовку на разогрев до 210-220°С. Это необходимо, так как в не разогретой духовке пряники плохо поднимаются, на их поверхности образуются трещинки.
Prepare the dough. In a bowl, mix honey, sugar, 50 ml of water, heat over low heat until the sugar dissolves, but do not boil. Once the sugar has dissolved, remove from heat and add butter, stir until smooth. Separately mix dry ingredients: flour, soda, cinnamon, salt. 1 tbsp. leave the flour for kneading the dough. Combine the prepared mixture and dry ingredients, add cognac and knead the dough. Knead the dough in a bowl until it becomes homogeneous.
Приготовьте тесто. В миске смешайте мед, сахар, 50 мл воды, разогрейте на небольшом огне до растворения сахара, но не кипятите. После растворения сахара снимите с огня и добавьте сливочное масло, перемешайте до однородности. Отдельно смешайте сухие ингредиенты: муку, соду, корицу, соль. 1 ст.л. муки оставьте для вымешивания теста. Соедините подготовленную смесь и сухие ингредиенты, добавьте коньяк и замесить тесто. Тесто вымешивайте в миске, пока не станет однородным.
Prepare the gingerbread cookies. Turn the dough out onto a floured work surface and knead quickly, no more than a minute. Otherwise, the dough will tighten and the gingerbread cookies will be tough. Leave the dough on the counter, uncovered, for 5 minutes. Roll out the layer 1 cm thick and use curly molds to make gingerbread cookies. Place them on a baking sheet lined with baking parchment. Bake at 210-220°C for 12-13 minutes.
Приготовьте пряники. Выложите тесто на присыпанную мукой рабочую поверхность и вымешайте быстро, не более минуты. Иначе тесто затянется, и пряники будут жесткими. Оставьте тесто на столе, не накрывая, на 5 минут. Раскатайте пласт толщиной 1 см и с помощью фигурных форм сделайте пряники. Выложите их на противне, застеленном пергаментом для выпекания. Выпекайте при температуре 210- 220 °С в течение 12-13 минут.
Prepare the glaze. For the glaze, pour water into a thick-bottomed pan and add sugar. Bring to a boil over low heat, stirring constantly. After boiling, do not stir the syrup, let it simmer for 5 minutes. Let the syrup cool slightly for 5 minutes so it doesn't burn your hands. Dip the gingerbread cookies one at a time in the glaze, and then dry on a wire rack for half an hour.
Приготовьте глазурь. Для глазури в кастрюлю с толстым дном налейте воду, всыпьте сахар. На медленном огне, постоянно помешивая, доведите до кипения. После закипания сироп не мешайте, дайте покипеть 5 минут. Дайте сиропу немного остыть в течение 5 минут, чтобы он не обжигал руки. Поочередно обмакните пряники в глазури, а затем просушите на решетке в течение получаса.
Serve gingerbread cookies for tea or coffee, decorating as you wish: cream, chocolate, icing or sprinkled with powdered sugar. Give your gingerbread cookies a more complex shape: letters, flowers, animal figures, houses.
Подавайте пряники к чаю или кофе, украсив по своему желанию: кремом, шоколадом, глазурью или посыпав сахарной пудрой. Придайте своим пряникам более сложную форму: буквы, цветы, фигурки животных, домики.