Pre-rinse the rice, soak for half an hour, drain the water. This will allow it to remain crumbly while cooking. This way you will get rid of starch, which is responsible for stickiness.
Предварительно промойте рис, замочите на полчаса, слейте воду. Это позволит ему остаться рассыпчатым при варке. Так вы избавитесь от крахмала, который отвечает за клейкость.
Cook the prepared rice. First, bring salted water to a boil, pour in the rice, stir so that the grains do not stick to the bottom. Then wait until the water boils again, reduce the heat to low and cover the pan with a lid. Cook until half cooked. Cut the onion into thin half rings, place in a deep bowl, add cumin, pepper, salt and stir. Leave for a few minutes, then add the minced meat and rice.
Сварите подготовленный рис. Сначала доведите подсоленную воду до кипения, высыпьте рис, перемешайте, чтобы зерна не прилипали ко дну. Затем дождитесь, когда вода снова закипит, убавьте огонь до минимума и накройте кастрюлю крышкой. Варите до полуготовности. Нарежьте лук тонкими полукольцами, переложите в глубокую чашу, добавьте кумин, перец, соль и перемешайте. Оставьте на несколько минут, после чего добавьте фарш и рис.
Beat the eggs and pour in the sunflower oil. Mix the minced meat thoroughly with your hands, it should be homogeneous and elastic. Remove the cuttings from the grape leaves, wash thoroughly, pour boiling water over them so that they become soft and elastic. Place a tablespoon of minced meat in the middle of each leaf and form into envelopes. You can make them in a shape convenient for you.
Вбейте яйца и налейте подсолнечное масло. Хорошенько вымешайте фарш руками, он должен быть однородным и эластичным. С виноградных листьев удалите черенки, тщательно помойте, обдайте кипятком, чтобы они стали мягкими и эластичными, На середину каждого листа выложите по столовой ложке фарша и сформируйте конвертики. Вы можете их делать удобной для вас формы.
Line the bottom of the multicooker bowl with grape leaves. Place envelopes with minced meat on top of the leaves. When they are all laid out, sprinkle with diced bell pepper. Pour in a mixture of tomato paste, salt and broth. Close the multicooker lid and leave to simmer for 60 minutes.
Дно чаши мультиварки застелите листьями винограда. Уложите поверх листьев конвертики с фаршем. Когда они все будут выложены, посыпьте нарезанным кубиками болгарским перцем. Залейте смесью томатной пасты, соли и бульона. Закройте крышку мультиварки и оставьте тушиться на 60 мин.
Serve dolma with hot sauces - tkemali, adjika; fermented milk - sour cream with garlic, spices, herbs or tomatoes.
Подавайте долму с острыми соусами - ткемали, аджикой; кисломолочными – сметанным с чесноком, пряностями, зеленью или помидорами.