Rinse raisins, cranberries and dried apricots thoroughly. Pour boiling water over and leave for 1-2 minutes. Drain and dry the dried fruits so that they do not release excess water during cooking. Cut the dried apricots into strips. Peel and cut the onion into half rings. Remove films and cartilage from the meat, cut into 2-3 cm cubes. Prepare the dishes in advance. You will need 2 cauldrons or a cauldron and a deep pan with a thick bottom.
Тщательно промойте изюм, клюкву и курагу. Залейте кипятком и оставьте на 1-2 мин. Слейте воду и высушите сухофрукты, чтобы при готовке они не дали лишней воды. Нарежьте курагу соломкой. Почистите и нарежьте полукольцами репчатый лук. Мясо избавьте от пленок и хрящей, порежьте кубиками по 2-3 см. Подготовьте заранее посуду. Потребуется 2 казана или казан и глубокая кастрюля с толстым дном.
Prepare the rice. Rinse the rice well until the water runs clear. In a small saucepan, combine cold water and salt. Place on the fire and cook for 5-8 minutes. Drain the water. Leave the rice to drain off any excess liquid.
Приготовьте рис. Хорошо промойте рис, пока вода не станет прозрачной. В небольшой кастрюле смешайте холодную воду и соль. Поставьте на огонь и варите 5-8 мин. Воду слейте. Оставьте рис, чтобы стекла лишняя жидкость.
Make zirvak (vegetable and meat base for pilaf). Melt the butter in a cauldron or thick-bottomed saucepan and add the onion to it. Cook it until translucent. Remove from heat and transfer onions to a plate. Place the meat in a pan with oil and fry over high heat until a crust forms. Add prepared onions, dried fruits, chopped garlic, remaining spices, salt and broth to it. Bring to a boil, reduce heat slightly and simmer for another 10 minutes.
Сделайте зирвак (овоще-мясную основу для плова). В казане или кастрюле с толстым дном растопите масло и добавьте к нему лук. Готовьте его до полупрозрачности. Снимите с огня и переложите лук на тарелку. В кастрюлю с маслом выложите мясо и обжарьте на сильном огне до образования корочки. Всыпьте к нему готовый лук, сухофрукты, измельченный чеснок, оставшиеся пряности, соль и бульон. Доведите до кипения, чуть убавьте огонь и тушите еще 10 мин.
Form the base for shah pilaf in lavash. Melt some butter and coat the second cauldron or pan well with it. Cut the pita bread into long strips and place them overlapping like a fan in a cauldron. It should cover not only the bottom, but also all the walls. Also coat the pita bread with oil.
Сформируйте основу для шах-плова в лаваше. Растопите немного сливочного масла и хорошо промажьте им второй казан или кастрюлю. Нарежьте лаваш длинными полосками и выложите их внахлест "веером" в казан. Он должен покрыть не только дно, но и все стенки. Лаваш также промажьте маслом.
Prepare shah pilaf. Place 1/3 of the rice in the pita bread. Add 1/2 zirvak on top, pour over the meat juice remaining in the pan. Continue alternating rice and meat with vegetables. After this, cover the edges of the pita bread strips, grease the surface with oil and bake in the oven at 200 degrees for 60 minutes.
Приготовьте шах-плов. В лаваш выложите 1/3 риса. Сверху добавьте 1/2 зирвака, полейте мясным соком, оставшимся в сковороде. Продолжайте чередовать рис и мясо с овощами. После этого накройте краями полосок лаваша, смажьте поверхность маслом и выпекайте в духовке при температуре 200 градусов в течение 60 мин.
Place the finished shah pilaf on a wooden board and cut into portions. Garnish the dish with fresh herbs
Выложите готовый шах плов на деревянную доску, разрежьте на порционные куски. Украсьте блюдо свежей зеленью