Wash the eggplants, cut them lengthwise and carefully cut out the middle to make even “boats” with a recess of about 2 cm. Evenly salt the eggplants - both the boats and the cut out centers - with half the required amount of salt. Leave them for 30 minutes. Assemble and prepare the meat grinder. Drain the mozzarella bag and place the balls on a cutting board. Wash the tomatoes, peel the garlic. Wash the basil sprigs and separate them into leaves. Grate a piece of Parmesan cheese. Tip: instead of Parmesan, you can take other hard or semi-hard varieties, and also use ready-made grated cheese.
Вымойте баклажаны, разрежьте их вдоль и аккуратно вырежьте середину, чтобы получились ровные «лодочки» с углублением около 2 см. Равномерно подсолите баклажаны – и лодочки, и вырезанные серединки – половиной нужного количества соли. Оставьте их на 30 минут. Соберите и подготовьте мясорубку. Слейте жидкость из пакетика с моцареллой и выложите шарики на разделочную доску. Помойте помидоры, очистите чеснок. Вымойте веточки базилика и разделите их на листики. Натрите кусочек пармезана на терке. Совет: вместо пармезана можно взять другие твердые или полутвердые сорта, а также использовать уже готовый тертый сыр.
Prepare the filling. Grind the meat in a meat grinder. Pass the garlic through a press, peel the tomatoes and cut into pieces about 5 mm in size. Rinse the eggplant centers from salt and chop finely. Add eggplant, garlic and tomatoes to the minced meat, salt and pepper it. Finely chop half of the cooked mozzarella and also add it to the minced meat. Add tomato paste and mix the minced meat well until smooth.
Подготовьте начинку. Прокрутите на мясорубке мясо. Пропустите через пресс чеснок, снимите с помидоров кожицу и порежьте на кусочки размером около 5 мм. Промойте от соли серединки баклажанов и мелко порубите. Добавьте баклажаны, чеснок и помидоры в фарш, посолите и поперчите его. Мелко порежьте половину приготовленной моцареллы, также положите ее в фарш. Добавьте томатную пасту и хорошо вымешайте фарш до гладкой однородной массы.
Fry the eggplants. Wash the eggplant boats. Heat olive oil in a frying pan and lightly fry the boats on both sides for two minutes. Shake off excess oil from the eggplants and place the boats on a baking sheet. Leave a distance of at least 2 cm between them.
Обжарьте баклажаны. Промойте лодочки из баклажанов. Разогрейте на сковороде оливковое масло и слегка обжарьте лодочки с двух сторон по две минуты. Стряхните с баклажанов излишки масла и выложите лодочки на противень. Оставьте между ними расстояние не менее 2 см.
Bake the boats. Distribute the minced meat evenly over the boats, trying not to make a mound in the middle and leaving the edges of the eggplants clean by about 1 cm. Cut the second half of the mozzarella into circles and place 2-3 circles on the surface of the minced meat. Bake the boats in the oven for about 30 minutes. Place the finished boats on a plate and sprinkle with grated Parmesan.
Запеките лодочки. Равномерно распределите по лодочкам фарш, стараясь не делать горку в середине и оставляя края баклажанов чистыми примерно на 1 см. Нарежьте вторую половину моцареллы кружочками и выложите по 2-3 кружочка на поверхность фарша. Запекайте лодочки в духовке около 30 минут. Выложите готовые лодочки на блюдо и посыпьте тертым пармезаном.
Emphasize the Italian character of the dish - decorate each eggplant boat with 2-3 basil leaves and place a few olives on the side.
Подчеркните итальянский характер блюда — украсьте каждую лодочку из баклажанов 2-3 листиками базилика, а сбоку положите несколько оливок.