Sort the cranberries and rinse with cold water. Measure out all other ingredients.
Переберите клюкву и ополосните холодной водой. Отмерьте все остальные ингредиенты.
Squeeze the juice out of the cranberries. To do this, use gauze folded in several layers or a sieve. Do not throw away the berry skins; they will be needed later.
Выжмите из клюквы сок. Для этого воспользуйтесь марлей, сложенной в несколько слоев, либо ситом. Кожицу от ягод не выбрасывайте, она понадобится в дальнейшем.
Place the cranberry skins into a saucepan, cover with water and place on the fire. After boiling, boil the skins for 5 minutes.
Переложите кожицу от клюквы в ковшик, залейте водой и поставьте на огонь. После закипания проварите кожицу в течение 5 минут.
Strain the resulting compote through a sieve.
Процедите получившийся компот через сито.
Put the compote back on the fire. When the liquid boils, add semolina in a thin stream, stirring constantly. This way you won't have any lumps. Add sugar and stir. Cook the porridge for 5 minutes until thickened.
Снова поставьте компот на огонь. Когда жидкость закипит, тонкой струйкой всыпьте манную крупу, постоянно помешивая. Так у вас не будет комочков. Добавьте сахар и перемешайте. Варите кашу 5 минут до загустения.
Cool the finished semolina porridge a little and mix with freshly squeezed cranberry juice. Beat the porridge with a mixer or immersion blender to give it an airy texture.
Готовую манную кашу немного остудите и смешайте со свежевыжатым клюквенным соком. Взбейте кашу миксером или погружным блендером для придания воздушной текстуры.
Divide the porridge among plates. Garnish with whipped cream and dried cranberries if desired. Bon appetit!
Разложите кашу по тарелкам. Украсьте ее взбитыми сливками и сушеной клюквой по желанию. Приятного аппетита!