Sift the flour. Wash and peel the potatoes. Cut large potatoes in half. Grate the cheese on a coarse grater. Dust your work surface with flour.
Просейте муку. Помойте и почистите картофель. Крупные картофелины разрежьте пополам. Сыр натрите на крупной терке. Присыпьте рабочую поверхность мукой.
Pour kefir into a large bowl, add butter, salt, sugar and mix well with a whisk. In a separate bowl, combine flour with soda and pour into kefir mass.
В большую миску налейте кефир, добавьте масло, соль, сахар и хорошенько перемешайте венчиком. В отдельной миске соедините муку с содой и высыпьте в кефирную массу.
Start kneading the dough with a spatula and then continue with your hands. When the dough becomes elastic and does not stick to your hands, wrap it in a bag and leave to rise for 1 hour.
Начинайте замес теста с помощью лопатки, а затем продолжайте руками. Когда тесто станет эластичным и не будет липнуть к рукам, заверните его в пакет и оставьте подходить на 1 час.
Boil the potatoes and add salt to taste. Crush into puree, add grated cheese and pepper. Mix the filling until smooth.
Отварите картофель, посолите по вкусу. Растолките в пюре, добавьте тертый сыр и перец. Смешайте начинку до однородности.
Knead the dough with your hands into a cake 5-7 mm thick. Place the filling in the middle and form into a “bag”, pressing the edges tightly. Turn the seam side down and knead the dough again into a flat cake with a diameter of 30 cm.
Тесто разомните руками в лепешку толщиной 5-7 мм. На середину выложите начинку и слепите в «мешочек», плотно зажав края. Переверните швом вниз и вновь разомните тесто в лепешку диаметром 30 см.
Preheat oven to 220°C. Cover a baking sheet with parchment and grease with vegetable oil. Place the pie and make 2 cross-shaped cuts in the middle. Place to bake for 10-15 minutes.
Разогрейте духовку до 220 °C. Застелите противень пергаментом и смажьте растительным маслом. Положите пирог, в середине сделайте 2 надреза в виде креста. Поставьте выпекаться на 10-15 минут.
Grease the finished Ossetian pie with butter, cut into 8 pieces and serve hot.
Готовый осетинский пирог смажьте сливочным маслом, разрежьте на 8 кусков и подавайте горячим.