Sort the mushrooms from dirt and debris, rinse thoroughly and, if desired, separate the caps from the stems. Large caps can be divided in half. Sterilize jars and lids.
Переберите грибы от грязи и мусора, тщательно промойте и при желании отделите шляпки от ножек. Крупные шляпки можно поделить пополам. Простерилизуйте банки и крышки.
Place the mushrooms in a saucepan, cover with water, add salt and place on low heat. Bring to a boil, stirring constantly until the mushrooms release enough juice. After boiling, cook for another 25 minutes, skimming off excess foam.
Грибы выложите в кастрюлю, залейте водой, добавьте соль и поставьте на медленный огонь. Доведите до кипения, постоянно помешивая, пока грибы не дадут достаточно сока. После закипания варите еще 25 минут, снимая лишнюю пену.
Place the boletus mushrooms in a colander and strain the broth into a clean saucepan using double gauze. Add sugar, salt, pepper and bay leaf. Boil the mushroom broth for 5-7 minutes. At the end of cooking, pour in vinegar and remove from heat.
Откиньте подберезовики на дуршлаг, а бульон процедите в чистую кастрюлю с помощью двойной марли. Добавьте сахар, соль, перец и лавровый лист. Кипятите грибной отвар в течение 5-7 минут. В конце варки влейте уксус и снимите с огня.
Divide the mushrooms among the jars, filling about ¾ of the container full. Pour the marinade, not reaching the top a little, and cover with lids.
Распределите грибы по банкам, заполнив примерно на ¾ емкости. Полейте маринадом, немного не доставая до верха, и прикройте крышками.
Pour water into a large saucepan, place the jars in it and put on fire. Boil for 20-30 minutes depending on the size of the jars. Roll up the lids, turn them upside down and wrap them under a warm blanket or rug.
В большую кастрюлю налейте воду, поместите в нее банки и поставьте на огонь. Кипятите 20-30 минут в зависимости от размера банок. Закатайте крышки, переверните вверх дном и укутайте под теплым одеялом или пледом.
When serving, pour oil over the mushrooms, sprinkle with onions and herbs.
При подаче полейте грибочки маслом, посыпьте репчатым луком и зеленью.