Wash the nuts and peel them. Soak in cold water for 10 days. During this time, change the water several times. Wash the lemon.
Вымойте орехи, очистите их. Вымачивайте в холодной воде в течение 10 суток. За это время поменяйте воду несколько раз. Вымойте лимон.
Pierce the nuts with a spike, place in a pan of water, bring to a boil, and boil for 20 minutes. Transfer to cold water.
Проколите орешки шипом, поместите в кастрюлю с водой, доведите до кипения, кипятите 20 минут. Переложите в холодную воду.
In a separate small saucepan over low heat, boil the syrup from sugar and water, squeeze out the lemon juice.
В отдельной небольшой кастрюльке на небольшом огне сварите сироп из сахара и воды, выдавите лимонный сок.
Place the nuts back into the pan where they were boiled and pour in the resulting syrup. Cook for 3 hours. Distribute into sterilized jars.
Орехи переложите обратно в кастрюлю, где они варились, залейте получившимся сиропом. Варите в течение 3 часов. Расформируйте по стерилизованным баночкам.
Serve the jam as a topping for pancakes or cheesecakes.
Подавайте варенье в качестве топинга к блинчикам или сырникам.