Sort out the berries from the garbage and wash them. Sterilize the jars.
Переберите ягоду от мусора и помойте ее. Простерилизуйте банки.
Place the berries in a colander or sieve and then plunge into boiling water for a couple of minutes. While the excess liquid is draining, prepare the syrup: add sugar to the water and cook until it dissolves, stirring constantly.
Положите ягоды в дуршлаг или сито, а затем опустите в кипящую воду на пару минут. Пока стекает лишняя жидкость, приготовьте сироп: добавьте к воде сахар и варите до его растворения, постоянно помешивая.
Transfer the berries to a cooking container. When the syrup is ready, pour it over the lingonberries and cook for 2-2.5 hours over medium heat.
Переложите ягоду в емкость для варки. Когда сироп готов, залейте им бруснику и варите 2-2,5 часа на среднем огне.
When the jam is ready, pour it hot into sterilized jars.
По готовности варенья разлейте его горячим в простерилизованные банки.
Serve the jam with cheesecakes, porridges, casseroles, pancakes and just with tea.
Подавайте варенье к сырникам, кашам, запеканкам, оладьям и просто к чаю.