Wash the pears, cut into slices, removing the core with seeds.
Груши помойте, разрежьте на дольки, удаляя при этом сердцевину с семенами.
Pour sugar into a saucepan, pour in water, stir and cook over low heat until syrup is obtained. The finished syrup should flow from the spoon in a thin thread.
Сахар высыпьте в кастрюлю, налейте воду, перемешайте и варите на небольшом огне до получения сиропа. Готовый сироп должен стекать с ложки тонкой нитью.
Pour the prepared sugar syrup over the pears, stir, let stand and soak for 1 hour. During this time, stir the pears with the syrup several times.
Залейте груши готовым сахарным сиропом, перемешайте, дайте постоять и пропитаться в течение 1 часа. За это время несколько раз перемешайте груши с сиропом.
Place the pan with pears on the stove, bring to a boil and cook over low heat for 5 minutes, stirring. Remove from heat, let cool and return to heat and cook for 5 minutes. Let the jam cool again. Put it on the fire for the third time, cook for 5 minutes, and then put it hot into sterile jars and roll it up. After the jars of jam have cooled, take them out into the cold, where you can store them all winter.
Поставьте кастрюлю с грушами на плиту, доведите до кипения и варите на небольшом огне 5 минут помешивая. Снимите с огня, дайте остыть и снова поставьте на огонь и варите 5 минут. Снова дайте варенью остыть. В третий раз поставьте на огонь, поварите 5 минут, а затем горячим разложите в стерильные банки и закатайте. После остывания банки с вареньем вынесите на холод, где хранить его можно всю зиму.
Serve pear jam for breakfast with unsweetened cottage cheese, or on a fresh bun or crispy toast.
Подавайте варенье из груш на завтрак к несладкому творогу, положите на свежую булочку или хрустящий тост.