Sort the plums, removing broken and spoiled ones, wash and let the water drain, placing them on a sieve. Using a knife, cut the plums into two halves, removing the pits.
Сливы переберите, удалив битые и испорченные, помойте и дайте стечь воде, положив их на сито. При помощи ножа разрежьте сливы на две половинки, удаляя при этом косточки.
Place the prepared plums in a saucepan in layers, sprinkling with sugar. Add lemon juice, cinnamon sticks, leave to stand for several hours, or better yet overnight, to release the juice.
Подготовленные сливы положите в кастрюлю слоями, пересыпая сахаром. Добавьте сок лимона, палочки корицы, оставьте постоять на несколько часов, а лучше на ночь, чтобы выделился сок.
Gently stir the plums with a wooden spatula and place on the stove, bring to a boil, then turn off the heat and let cool.
Аккуратно перемешайте сливы деревянной лопаткой и поставьте на плиту, доведите до кипения, а затем выключите огонь и дайте остыть.
Place the pan with jam in the oven preheated to 150 ℃ for 1.5 hours. Remove from time to time, stir gently and place back in the oven. The finished plum jam can be placed in prepared sterilized jars, just remember to remove the cinnamon sticks.
Поставьте кастрюлю с вареньем в духовку, разогретую до 150 ℃ на 1,5 часа. Периодически доставайте, аккуратно перемешивайте и снова ставьте в духовку. Готовое сливовое варенье можно разложить в подготовленные стерилизованные банки, только не забудьте удалить палочки корицы.
Serve plum jam with curd pudding for breakfast.
Подайте сливовое варенье к творожному пудингу на завтрак.