Measure out the required amount of food. Line a baking pan with parchment paper, grease with butter and lightly sprinkle with semolina. Turn on the oven to 180°C.
Отмерьте необходимое количество продуктов. Форму для выпечки застелите пергаментной бумагой, смажьте сливочным маслом и слегка присыпьте манкой. Включите духовку на 180 °C.
In a deep bowl, mix jam, sour cream, water and soda. Stir and wait until the contents begin to foam—the soda is quenched.
В глубокой миске смешайте варенье, сметану, воду и соду. Перемешайте и подождите, когда содержимое начнет пениться— это гасится сода.
Beat eggs with sugar. Combine them with flour and sour cream mixture. Mix thoroughly. You can use a mixer. The finished dough should be slightly thicker than for pancakes.
Взбейте яйца с сахаром. Объедините их с мукой и сметанной смесью. Тщательно перемешайте. Можно использовать миксер. Готовое тесто должно быть чуть гуще, чем на оладьи.
Place the dough in the pan and bake for 40 minutes. Check the readiness of the cake by piercing it with a wooden skewer. If the skewer is dry and clean, then the cake is ready, but if there is raw dough on the skewer, then the baking time should be extended by 10-15 minutes. It all depends on the oven.
Выложите тесто в форму и запекайте 40 минут. Готовность кекса проверьте, проткнув деревянной шпажкой. Если шпажка будет сухой и чистой, то кекс готов, а если на шпажке будет сырое тесто, то время выпечки нужно продлить на 10-15 минут. Все зависит от духовки.
Sprinkle the finished cake with powdered sugar on top and serve for dessert with tea or coffee.
Готовый кекс присыпьте сверху сахарной пудрой и подайте на десерт к чаю или кофе.