Sort the cherry plum, remove the stems, and wash. Prepare a saucepan and sterilized jars with lids for the finished jam.
Алычу переберите, удалите плодоножки, помойте. Подготовьте кастрюлю и стерилизованные баночки с крышками для готового варенья.
Pour the cherry plum into a saucepan, add water and cook over low heat for 15 minutes. The cherry plum should be steamed so that it can be easily rubbed through a sieve.
Высыпьте алычу в кастрюлю, залейте водой и варите на небольшом огне 15 минут. Алыча должна распариться, чтоб ее легко было перетереть через сито.
Place a colander with a mesh over a deep saucepan and puree the cherry plum in small portions using a masher or spoon. The puree will drain into the pan under a colander, and the pits and skins should be discarded.
Установите дуршлаг с сеткой над глубокой кастрюлей и небольшими порциями протирайте алычу при помощи толкушки или ложки. Пюре будет стекать в кастрюлю под дуршлагом, а косточки и шкурки нужно выбросить.
Pour sugar into the resulting puree, stir and cook for 30-40 minutes over low heat, stirring constantly so as not to burn. Pour the finished jelly into jars, screw on the lids and let cool. Store in a cool place.
В полученное пюре всыпьте сахар, перемешайте и варите 30-40 минут на маленьком огне, постоянно мешая, чтоб не пригорело. Готовое желе разлейте по банкам, закрутите крышками и дайте остыть. Храните в прохладном месте.
Cherry plum jelly can be served with pancakes, semolina porridge or used as a filling for pies.
Желе из алычи можно подавать к блинам, манной каше или использовать как начинку для пирогов.