Sort the cherries, remove stems and rotten berries, then wash. To keep the cherries in the jars whole and the syrup to have a richer color, take a toothpick and pierce each cherry in two places.
Вишни переберите, удалите плодоножки и подгнившие ягоды, затем помойте. Чтобы вишни в банках остались целыми, а сироп был более насыщенного цвета, возьмите зубочистку и проколите каждую вишенку в двух местах.
Fill clean and dry jars ⅔ full with cherries, fill with boiling water to the top and cover with lids. Leave for 20 minutes.
Чистые и сухие баночки заполните вишнями на ⅔, залейте кипящей водой доверху и накройте крышками. Оставьте на 20 минут.
Drain the water into a saucepan and add sugar at the rate of 1 liter of water per 500 g of sugar. Boil and cook over low heat for 5 minutes.
Слейте воду в кастрюлю и добавьте в нее сахар из расчета 1 л воды на 500 г сахара. Прокипятите и поварите на медленном огне 5 минут.
Pour this syrup over the cherries in the jars, immediately roll them up, turn them upside down and wrap them in a terry towel. Let the jars sit until they cool down. Then you can take them out to the cellar for storage.
Этим сиропом залейте вишни в банках, сразу закатайте, переверните вверх дном и укутайте махровым полотенцем. Пусть банки постоят так, пока не остынут. Затем можно выносить их на хранение в погреб.
Treat your friends to homemade cocktails with cherry syrup, add honey, cinnamon for taste and garnish with lemon wedges.
Угостите друзей домашними коктейлями с вишневым сиропом, добавьте для вкуса мед, корицу и украсьте дольками лимона.