Prepare a 2-liter jar, a medical glove, or buy a special water seal for winemaking.
Подготовьте банку емкостью 2 л, медицинскую перчатку или купите специальный гидрозатвор для виноделия.
Place the jam in a jar, add rice, yeast and fill the jar with water up to the shoulders of the jar. Stir, install a water seal or put on a glove and tie it with a rope so that it does not fly away during the fermentation of the contents. Leave at room temperature.
В банку выложите варенье, всыпьте рис, дрожжи и залейте водой по плечики банки. Перемешайте, поставьте гидрозатвор или наденьте перчатку, перевязав ее веревкой, чтоб не улетела в процессе брожения содержимого. Оставьте при комнатной температуре.
After fermentation is complete, strain the contents of the jar through several layers of cheesecloth. Pour the wine into a clean, dry jar or bottle. Ideally, put the wine in a dark place to let it sit for another 2 weeks.
По окончании брожения содержимое банки процедите через марлю в несколько слоев. Перелейте вино в чистую сухую банку или бутылку. В идеале уберите вино в темное место, чтобы оно постояло еще 2 недели.
Homemade red wine pairs well with charcuterie, cheese and herbs. Serve homemade red wine slightly chilled in tall glasses.
Домашнее красное вино хорошо сочетается с мясными закусками, сыром и зеленью. Подавайте домашнее красное вино чуть охлажденным в высоких бокалах.