Wash the pumpkin, cut into several parts, remove the insides with seeds and cut off the skin. Then cut the pulp into small cubes. Wash the lemon, cut into small pieces along with the peel, removing the seeds. Wash the orange too, peel, remove the seeds and cut the pulp into small pieces. Prepare a large saucepan and sterilize the jam jars and lids. For this jam, you need to choose a dessert variety of pumpkin, and a lemon with a thin peel.
Тыкву помойте, разрежьте на несколько частей, удалите внутренности с семечками и срежьте шкурку. Затем нарежьте мякоть небольшими кубиками. Лимон помойте, разрежьте на мелкие кусочки вместе с кожурой, удаляя при этом косточки. Апельсин тоже помойте, очистите от кожуры, удалите косточки и нарежьте мякоть мелкими кусочками. Приготовьте большую кастрюлю, простерилизуйте баночки и крышки для варенья. Для этого варенья нужно выбирать тыкву десертного сорта, а лимон - с тонкой кожурой.
In a non-stick saucepan, combine pumpkin, citrus fruits and sugar. Leave the sugar to dissolve for several hours, or preferably overnight.
В кастрюле с антипригарным дном смешайте тыкву, цитрусовые и сахар. Оставьте для растворения сахара на несколько часов, а лучше на ночь.
Mix everything and put on low heat. Let it boil and cook for 40 minutes. To prevent the jam from burning, you need to stir it often. The jam should thicken, then it is ready.
Все перемешайте и поставьте на небольшой огонь. Дайте закипеть и варите 40 минут. Чтоб варенье не пригорело, нужно его часто мешать. Варенье должно загустеть, тогда оно готово.
Place the finished jam in sterile jars, screw, and cover with a blanket until it cools. Then put it in the cellar.
Готовое варенье разложите в стерильные банки, закрутите, накройте одеялом до остывания. Затем уберите в погреб.
Serve pumpkin jam in a crystal vase with hot toast with cream cheese.
Подайте тыквенное варенье в хрустальной вазочке к горячим тостам с творожным сыром.