Wash the cherries and, if desired, remove the pits. Sterilize jars and lids.
Вишни помойте и, по желанию, удалите косточки. Простерилизуйте банки и крышки.
Make an infusion of cherry leaves in advance. To do this, pour water into a saucepan, put 10 leaves in it and cook over low heat for 10 minutes. Then remove from heat and leave to steep under the lid for 4 hours. After time has passed, remove the leaves from the water.
Заранее сделайте настой из вишневых листьев. Для этого налейте в кастрюлю воду, положите в нее 10 листочков и варите на небольшом огне 10 минут. Затем снимите с огня и оставьте настаиваться под крышкой на 4 часа. По истечении времени листья из воды удалите.
Pour sugar into the water in which the leaves were boiled, stir and cook the syrup for 10 minutes. Place the cherries and remaining leaves into the hot syrup, stir and cook for 15 minutes over low heat.
В воду, в которой варились листья, высыпьте сахар, размешайте и варите сироп в течение 10 минут. В горячий сироп положите вишни и оставшиеся листья, перемешайте и варите 15 минут на малом огне.
Pour the prepared cherry jam into prepared, sterilized jars and screw on the lids.
Готовое вишневое варенье разлейте в подготовленные, стерилизованные банки и закрутите крышки.
Hot tea with aromatic cherry jam will warm you up on cold winter evenings. And in the summer, you can pour this jam over ice cream or cottage cheese pudding. It will be very tasty.
Горячий чай с ароматным вишневым вареньем согреет холодными зимними вечерами. А летом таким вареньем можно полить мороженое или творожный пудинг. Будет очень вкусно.