Wash the jam jars well, pour boiling water over them, and sterilize. Wash the cucumbers and fruits, peel the oranges and cut into cubes along with the cucumbers.
Банки для варенья хорошо помойте и обдайте кипятком, простерилизуйте. Огурцы и фрукты помойте, апельсины очистите от кожуры и нарежьте кубиками вместе с огурцами.
Transfer the chopped ingredients into a saucepan, squeeze the juice from the lemon into the cucumbers and oranges, add sugar, mix thoroughly. To let the vegetables produce juice, leave them to steep for 1 hour.
Переложите нарезанные ингредиенты в кастрюлю, выжмите сок из лимона в огурцы с апельсином, добавьте сахар, тщательно перемешайте. Чтобы овощи дали сок, оставьте их настаиваться 1 час.
Place the pan on the fire, add a cinnamon stick, bring to a boil and leave to simmer for another 30 minutes over low heat.
Поставьте кастрюлю на огонь, положите палочку корицы, доведите до кипения и оставьте вариться еще 30 минут на небольшом огне.
When the jam reaches the correct consistency and does not spread, add vanilla sugar, remove from heat, pour into jars, screw on the lids and place in a cool room.
Когда варенье станет правильной консистенции и не будет растекаться, добавьте ванильный сахар, снимите с плиты, разлейте по банкам, закрутите крышками и поставьте в прохладное помещение.
Place the jam in small saucers, garnish with mint leaves and serve with tea.
Разложите варенье в маленькие блюдца, украсьте листиками мяты и подавайте к чаю.