Sterilize the jars into which you will pour the jam. Carefully wash the berries and let dry. Sort out the mulberry debris and remove the stems. Prepare a container for cooking: an enamel basin or a stainless steel pan.
Простерилизуйте банки, в которые будете разливать варенье. Аккуратно помойте ягоды и дайте обсохнуть. Переберите шелковицу от мусора и удалите плодоножки. Подготовьте емкость для варки: эмалированный таз или кастрюлю из нержавеющей стали.
Place the berries in a large container and sprinkle with sugar. Shake to distribute evenly. Leave the mixture for 4-5 hours until a rich syrup is obtained.
Выложите ягоды в большую емкость и посыпьте сахаром. Встряхните, чтобы он равномерно распределился. Оставьте массу на 4-5 часов до получения обильного сиропа.
Place the container over high heat and bring to a boil, then reduce the heat to low and skim off any foam that forms. Cook over low heat for 20 minutes.
Поставьте емкость на сильный огонь и доведите до кипения, затем убавьте огонь до минимума и снимите образовавшуюся пену. Варите на медленном огне 20 минут.
Add citric acid or lemon juice and cook for another 10 minutes. At the end of cooking, pour the mixture into jars, roll up and leave under insulation.
Добавьте лимонную кислоту или сок лимона и варите еще 10 минут. По окончании варки разлейте массу в банки, закатайте и оставьте под утеплением.
Serve mulberry jam with a scoop of vanilla ice cream and garnish with a sprig of mint.
Подайте шелковичное варенье с шариком ванильного мороженого и украсьте веточкой мяты.