Sort through the cherries and clear them of twigs. Rinse the peeled berries thoroughly and remove the seeds. You can do this with your hands, or with a hairpin.
Переберите вишню и очистите её от веточек. Очищенные ягоды тщательно промойте и удалите косточки. Вы можете сделать это руками, или при помощи шпильки.
Transfer the cherries to the pan. The pan should be enamel or glass. Pour sugar over the berries and shake a little so that the sugar is distributed between the berries. Next, leave the jam until the cherry juice appears.
Переложите вишню в кастрюлю. Кастрюля должна быть эмалированная или стеклянная. Засыпьте ягоды сахаром и немного потрясите, чтобы сахар распределился между ягодами. Далее оставьте варенье до момента появления вишнёвого сока.
Place the saucepan with the cherries over medium heat and bring to a boil. If there is not enough juice, add water. Skim off the foam and boil for 10 minutes. Remove from heat and pour into jars and let cool to room temperature. Store in the refrigerator.
Кастрюлю с вишней поставьте на средний огонь и доведите до кипения. Если сока будет недостаточно - добавьте воды. Снимите пенку и проварите 10 минут. Снимите с огня и разлейте в банки и дайте остыть до комнатной температуры. Храните в холодильнике.
Serve the jam as a stand-alone dessert or as an addition to pancakes, pancakes and tea.
Подавайте варенье в качестве самостоятельного десерта или как дополнение к блинам, оладьям и чаю.