Remove the butter from the refrigerator in advance to bring it to room temperature. Wash the pears, cut into small cubes without cores. Preheat the oven to 185 degrees.
Масло достаньте из холодильника заранее, чтобы довести его до комнатной температуры. Груши помойте, нарежьте небольшими кубиками без сердцевинок. Разогрейте духовку до 185 градусов.
Separate the whites from the yolks.
Отделите белки от желтков.
Cut the pear into small cubes, cutting out the core.
Нарежьте грушу на небольшие кубики, вырезая сердцевину.
Finely chop the chocolate with a knife (it is better not to use a grater).
Шоколад мелко нарубите ножом (терку лучше не использовать).
Beat the meringue from the whites and set it aside, but not for long, so that it does not have time to fall off.
Из белков взбейте меренгу и отложите ее в сторону, но ненадолго, чтобы она не успела опасть.
Beat soft butter with yolks and sugar.
Взбейте мягкое масло с желтками и сахаром.
Add sifted flour and baking powder to them. Pour in the milk and stir the dough until smooth.
Добавьте к ним просеянную муку с разрыхлителем. Влейте молоко и перемешайте тесто до однородности.
Gently fold the meringue into the batter with a spatula.
Аккуратно вмешайте меренгу в тесто лопаткой.
Divide the finished dough into two parts. Pour the chopped chocolate into one and stir.
Разделите готовое тесто на две части. В одну высыпьте нарубленный шоколад и перемешайте.
Place the chocolate dough in the mold and place the pear cubes in an even layer on top.
Выложите в форму шоколадное тесто, сверху выложите ровным слоем кубики груши.
Pour the second part of the dough on top and place the pie in the oven for 50 minutes until the toothpick is dry.
Залейте сверху вторую часть теста и отправьте пирог в духовку на 50 минут до сухой зубочистки.
Serve the hot pie with a scoop of ice cream, and the cold pie with tea.
Горячий пирог подавайте с шариком мороженого, а холодный — с чаем.