Wash all vegetables. Peel potatoes, carrots, onions and garlic. Cut the onions and potatoes into small cubes, and the bell peppers and carrots into strips. Place the eggplants in a bowl, add salt and set aside for 10 minutes, then rinse under cool water. Cut the eggplants into half rings. Finely chop the garlic, cilantro and basil, chili pepper.
Вымойте все овощи. Почистите картофель, морковь, лук и чеснок. Нарежьте лук и картофель небольшими кубиками, а болгарский перец и морковь — соломкой. Баклажаны переложите в миску, посолите и отставьте на 10 минут, после чего промойте под прохладной водой. Порежьте баклажаны полукольцами. Мелко нарежьте чеснок, кинзу и базилик, перец чили.
Prepare the eggplants. Pour oil into a frying pan and fry the eggplants. Then, to get rid of excess oil, place the vegetable on paper napkins. After a couple of minutes, transfer to the pan.
Подготовьте баклажаны. Налейте в сковороду масло и обжарьте баклажаны. Затем, чтобы избавиться от лишнего масла, выложите овощ на бумажные салфетки. Через пару минут переложите в кастрюлю.
Stew the vegetables. Fry the onion in a frying pan for 10 minutes. Then add potatoes, carrots and bell peppers. Fry over medium heat for 15 minutes, stirring occasionally. Add the vegetables to the pan with the eggplants. Peel the tomatoes, cut into cubes and place in a saucepan. Simmer the vegetables over low heat for about 10 minutes.
Потушите овощи. Обжаривайте на сковороде лук 10 минут. Затем добавьте картофель, морковь и сладкий перец. Обжарьте на среднем огне 15 минут, периодически размешивая. Добавьте овощи в кастрюлю к баклажанам. Помидоры очистите от кожицы, нарежьте кубиками и переложите в кастрюлю. Тушите овощи на минимальном огне около 10 минут.
Add spices. Add herbs, chilies and spices to the pan. Add salt, pepper, garlic and leave to simmer for another 10 minutes. Remove the finished dish from the heat and leave covered for half an hour.
Добавьте пряности. Добавьте в кастрюлю зелень, чили и специи. Добавьте соль, перец, чеснок и оставьте тушиться еще на 10 минут. Уберите с огня готовое блюдо и оставьте под крышкой на полчаса.
Serve the dish chilled, garnished with fresh herbs if desired. Also, ajapsandali can be served in deep clay plates, as is done in Georgian restaurants.
Подавайте блюдо охлажденным, по желанию украсив свежей зеленью. Также аджапсандали можно подать в глубоких глиняных тарелках, как это делают в грузинских ресторанах.