Recipes / Royal pineapple jam Королевское варенье из ананаса
This exotic fruit, from which you can make delicious jam, grows not on a tree, but like a grass, but for its taste it is considered the king of tropical fruits, and the jam, following the logic, is considered royal. Pineapple contains a large group of vitamins, minerals potassium, magnesium, iron, zinc, iodine. Perhaps not all of them are preserved in the form of jam, but still... Therefore, it is worth preparing, because you don’t spend much time on it, and the taste will remind you of the sunny colors of summer.
Этот экзотический плод, из которого можно сварить вкусное варенье, растёт не на дереве, а как трава, однако из-за его вкуса его называют королём тропических фруктов, а варенье — королевским. В ананасе сосредоточена большая группа витаминов, минералы: калий, магний, железо, цинк, йод. Возможно, в виде варенья не сохраняются все из них, но всё же... Поэтому его стоит приготовить — на подготовку уходит немного времени, а вкус напомнит о летних солнечных красках.
Steps / Шаги:
Weigh out the required amount of sugar. Peel the pineapple. Prepare jars and lids and sterilize them.
Отвесьте нужное количество сахара. Ананас очистите от кожуры. Приготовьте банки и крышки, стерилизуйте их.
Cut the pineapple into arbitrary cubes, place in a saucepan and add sugar.
Ананас нарежьте произвольными кубиками, переместите в кастрюлю и засыпьте сахаром.
Place the pan on the fire. Simmer over low heat for 20-30 minutes until the syrup thickens slightly. Place in jars and roll up.
Поставьте кастрюлю на огонь. Варите на медленном огне 20-30 минут, пока сироп немного загустеет. Разложите по банкам и закатайте.
When serving, garnish the amber pineapple jam with sprigs or mint leaves. Also serve chopped fresh pineapple for garnish. Place a saucer with lemon slices and tea on the table.
Янтарное варенье из ананаса при подаче украсьте веточками или листьями мяты. Для украшения также подайте нарезанный свежий ананас. Поставьте на стол блюдце с дольками лимона, а также чай.