Weigh out the required amount of sugar. Wash the grapes and remove damaged or unripe berries. Separate whole and mature ones from branches and tails. Prepare jars for the finished jam.
Отвесьте требуемое количество сахара. Виноград помойте и удалите поврежденные или недозревшие ягоды. Целые и зрелые отделите от веточек и хвостиков. Приготовьте банки для готового варенья.
Pour sugar into a saucepan, add water, turn on the heat and, stirring, cook the syrup for 15 minutes.
В кастрюлю высыпьте сахар, добавьте воду, включите огонь и, помешивая, 15 минут варите сироп.
Add grapes to the boiling syrup and cook for 40-50 minutes. Fill the jars with the prepared jam and roll up.
В кипящий сироп добавьте ягоды винограда и варите 40-50 минут. Готовым вареньем наполните банки и закатайте.
Serve grape jam in a rosette. Garnish with mint. Serve lemon and tea.
Виноградное варенье подайте в розетке. Украсьте мятой. Подайте лимон и чай.