Weigh out the sugar and fructose. Remove sepals from the berries and remove any that are too bruised or spoiled. Prepare and sterilize jars and lids.
Отвесьте сахар и фруктозу. Ягоды очистите от чашелистиков, удалите слишком помятые или испорченные. Приготовьте и стерилизуйте банки и крышки.
Pour fructose into a saucepan, add water and bring to a boil over low heat.
В кастрюлю засыпьте фруктозу, залейте воду и на медленном огне доведите до кипения.
Pour blackberries into the boiled syrup and cook the berries in it for 5-7 minutes. Then put the finished jam into jars and roll up.
Высыпьте в закипевший сироп ежевику и варите ягоды в ней 5-7 минут. Затем разложите готовое варенье в банки и закатайте.
Serve blackberry jam in a vase for tea. Garnish with citrus slices. Add a sprig of mint or a handful of fresh berries.
Варенье из ежевики подайте в вазочке к чаю. Украсьте дольками цитрусовых. Положите веточку мяты или горсть свежих ягод.