Weigh the required amount of strawberries and sugar. Wash the strawberries and remove the stems. Prepare clean, dry jars and lids.
Взвесьте нужное количество клубники и сахара. Клубнику помойте и очистите от хвостиков. Приготовьте чистые сухие банки и крышки.
Pour a few tablespoons of water into the pan, turn on the heat and add the strawberries. When it comes to a vigorous boil, reduce the heat to moderate and fry the berries for 5-8 minutes.
На сковороду налейте несколько ложек воды, включите огонь и всыпьте клубнику. Когда она активно закипит, убавьте огонь до умеренного и жарьте ягоды 5-8 минут.
Add sugar and cook for about 5 minutes from the moment it boils. If desired, add a third of a teaspoon of citric acid. Cool the finished jam in a separate bowl, and prepare a new portion in the same pan.
Добавьте сахар и с момента закипания варите еще примерно 5 минут. При желании насыпьте треть чайной ложки лимонной кислоты. Готовое варенье остудите в отдельной посуде, а в этой же сковороде приготовьте новую порцию
Serve the jam with aromatic tea. Decorate in a vase with fresh berries. Serve it with toast or savory cookies.
Варенье подайте с ароматным чаем. Украсьте в вазочке свежими ягодами. Подайте к нему тосты или несладкое печенье.