Weigh out the required amount of sugar and blackberries. Sort out the blackberries. Prepare clean, dry jars for packaging the jam and lids.
Отвесьте необходимое количество сахара и ежевики. Ежевику переберите. Приготовьте чистые сухие банки для расфасовки варенья и крышки.
Place the blackberries in a saucepan, pour sugar on top and leave the juice to simmer for some time.
Ежевику загрузите в кастрюлю, сверху насыпьте сахар и оставьте пускать сок на некоторе время.
Place the container with the blackberries and sugar on the stove and turn the heat on very low. Stir during cooking. After boiling, cook for 5 minutes and pour into jars. Roll up.
Переставьте емкость с ежевикой и сахаром на плиту и включите очень маленький огонь. Помешивайте в процессе варки. После закипания поварите 5 минут и разлейте по банкам. Закатайте.
Serve blackberry jam in a rosette with aromatic tea. Garnish with a sprig of mint. Add cookies to the jam and fresh berries for decoration.
Подавайте варенье из ежевики в розетке к ароматному чаю. Украсьте веточкой мяты. Выставьте к варенью печенье, для украшения – свежие ягоды.