Prepare and weigh zucchini and lemons. Wash the zucchini, cut off their tails and noses, and remove the skin and seeds. Grate the lemon zest on a fine grater.
Приготовьте и взвесьте кабачки, лимоны. Помойте кабачки, отрежьте у них хвостики и носики, очистите их от кожицы и семян. Натрите на мелкой тёрке цедру лимона.
Cut the zucchini into medium cubes and the lemon into small ones. The smaller the cubes, the faster the jam can be prepared.
Нарежьте кабачки на средние кубики, а лимон - на мелкие. Чем меньше будут кубики, тем быстрее сможет приготовиться варенье.
Cover the zucchini with sugar until it releases its juice, this will take 10 minutes. Place the bowl with the zucchini and sugar on the heat. Cook for 45 minutes from the moment it boils. Then add the lemon and zest and cook for another 15 minutes. Turn off and leave overnight. In the morning, put on fire and boil for 10 minutes. Then repeat the procedure in the evening, but boil it to a thick mass. Pour the jam into jars.
Засыпьте кабачки сахаром, пока они не пустят сок, это займет 10 минут. Поставьте миску с кабачками и сахаром на огонь. Варите 45 минут с момента закипания. Затем добавьте лимон и цедру и варите ещё 15 минут. Выключите и оставьте на ночь. Утром поставьте на огонь и кипятите 10 минут. Затем повторите процедуру вечером, но уже уваривайте до состояния густой массы. Разлейте варенье по банкам.
Serve jam for tea in a beautiful vase or rosette. Garnish it with mint leaves.
Подавайте варенье к чаю в красивой вазочке или розетке. Украсьте его листиками мяты.