Wash in advance and slightly dry all the vegetables and herbs needed for preparing adjika. Cut off the stem of the bell pepper and remove the seeds and membranes. Rinse the inside of the peeled pepper. Cut the capsicums in half, cut off the tails and remove the seeds. Break the head of garlic into slices, peel off the film, leave small cloves whole, cut large cloves into smaller pieces. When working with hot peppers, your hands will need protection, so prepare rubber gloves in advance to avoid skin burns. Rinse and chop the parsley to serve.
Заранее вымойте и немного обсушите все овощи и зелень, необходимые для приготовления аджики. У болгарского перца отрежьте плодоножку и вытащите семена и перегородки. Очищенный перец сполосните внутри. Стручковый перец разрежьте пополам, срежьте хвостики и выньте семена. Головку чеснока разбейте на дольки, пленку отшелушите, небольшие зубчики оставьте целыми, крупные разрежьте на части поменьше. При работе с острым перцем для рук понадобится защита, поэтому заранее приготовьте резиновые перчатки, чтобы не получить кожный ожог. Ополосните и нарежьте петрушку для подачи.
Sterilize jars for storing adjika. Place the jars in a wide and deep saucepan and fill completely with water. Place the pan over high heat, bring to a boil and, reducing the heat, boil the jars for 15-20 minutes. At the same time, boil the jar lids in a small saucepan of water. Drain the water from the pan and ladle, remove the jars and lids, place on a clean towel and leave to dry.
Стерилизуйте банки для хранения аджики. Банки поставьте в широкую и глубокую кастрюлю и полностью залейте водой. Кастрюлю поставьте на сильный огонь, доведите до кипения и, убавив огонь, кипятите банки 15-20 минут. Одновременно в небольшом ковшике в воде прокипятите крышки для банок. Из кастрюли и ковшика слейте воду, достаньте банки и крышки, выложите на чистое полотенце и оставьте обсыхать.
Grind the ingredients for adjika. Grind the bell and capsicum peppers along with the garlic in a blender or food processor until thick and homogeneous. Place the mixture in a saucepan and heat over high heat. When the adjika boils, add coriander, paprika, sugar and salt and stir. Reduce the heat to low and cook the adjika for 30 minutes, stirring with a spoon so that it does not stick to the bottom of the pan. 5 minutes before the end of cooking, pour in the vinegar and stir again.
Измельчите ингредиенты для аджики. Болгарский и стручковый перцы вместе с чесноком измельчите в блендере или кухонном комбайне до густой однородной массы. Смесь переложите в кастрюлю и нагрейте на сильном огне. Когда аджика закипит, добавьте кориандр, паприку, сахар и соль и перемешайте. Огонь убавьте до минимума и варите аджику 30 минут, перемешивая ложкой, чтобы она не прилипала ко дну кастрюли. За 5 минут до конца варки влейте уксус и снова перемешайте.
Tighten the jars with adjika. Place the hot adjika into clean, dry jars and close tightly with dry lids. To check the jars for leaks, turn them upside down. Wrap the workpieces in a warm blanket and leave to cool. Store jars of adjika in any dark and cool place.
Закрутите банки с аджикой. Горячую аджику разложите по чистым сухим банкам и плотно закройте сухими крышками. Чтобы проверить банки на герметичность, переверните их вверх дном. Укутайте заготовки теплым одеялом и оставьте остывать. Храните банки с аджикой в любом темном и прохладном месте.
Adjika is ideally combined, of course, with meat, but it also complements the taste of vegetables and beans perfectly. Therefore, you can serve sweet adjika made from bell pepper with a side dish of boiled red beans, sprinkled with finely chopped parsley.
Идеально аджика сочетается, конечно, с мясом, но и вкус овощей и бобов оттеняет прекрасно. Поэтому можно подать сладкую аджику из болгарского перца к гарниру из вареной красной фасоли, посыпанной мелко нарезанной петрушкой.