Prepare products for tkemali from red cherry plum. Rinse the berries, remove the seeds, put them in a gauze bag, tie a knot on top. Wash the cilantro and pepper and chop finely. Remove the husks from the garlic and pass through a press.
Подготовьте продукты для ткемали из красной алычи. Ягоду промойте, удалите косточки, сложите их в марлевый мешочек, завяжите сверху узлом. Кинзу, перец помойте, мелко порубите. С чеснока снимите шелуху, пропустите через пресс.
Prepare tkemali from red cherry plum. Place the cherry plum and gauze bag with seeds in a saucepan. Fill with water so that it completely covers the fruit. Cook until the cherry plum is soft for 15-17 minutes. Drain the liquid into a separate container, remove the bag with the seeds. Grind the cherry plum through a sieve or using a blender into a puree. Mix with the remaining compote.
Приготовьте ткемали из красной алычи. Положите алычу и марлевый мешочек с косточками в кастрюлю. Залейте водой так, чтобы она полностью покрывала фрукты. Варите до мягкости алычи 15-17 минут. Жидкость слейте в отдельную емкость, уберите мешочек с косточками. Измельчите алычу через сито или с помощью блендера в пюре. Смешайте с оставшимся компотом.
Add spices. Add mint, cilantro, hot pepper, garlic, suneli hops, sugar, salt. Stir and cook over low heat for another 15-20 minutes. Pour the sauce into jars.
Добавьте специи. Добавьте мяту, кинзу, острый перец, чеснок, хмели-сунели, сахар, соль. Перемешайте, варите на слабом огне еще 15-20 минут. Разлейте соус по банкам.
Serve the finished red cherry plum tkemali sauce to the table cooled - the spices and herbs will reveal their flavor even more.
Готовый соус ткемали из красной алычи подавайте к столу в остывшем виде — специи и зелень еще сильнее раскроют свой вкус.